Een sjaal door de eeuwen heen..

1350 voor Chr.
Egyptenaren dragen sjaals om hun sociale status aan te duiden. Koningin Nefertiti draagt een zijden sjaal onder haar beroemde hoofdtooi.

Vanaf 8e eeuw voor Chr.
Romeinse mannen dragen een linnen doek om hun hals of middel. Deze ‘sudarium’ gebruiken zij om hun bezwete nek en gezicht te drogen.

230 voor Chr.
Soldaten in het leger van de Chinese keizer Cheng dragen een sjaal waarmee zij hun rang aangeven. De officieren hebben een zijden sjaal terwijl de gewone soldaten een sjaal van katoen om hun nek knopen.

50 voor Chr. – 60 na Chr.
In het Rome van Caesar voegen de Romeinse senatoren een zijden sjaal toe aan hun toga’s. De zijden sjaal is ook hier een status symbool geworden. Keizer Nero verschijnt zelden in het openbaar zonder een zijden sjaal.

12e eeuw (Middeleeuwen)
Rijke vrouwen dragen hoge hoofdtooien waaraan zeer dunne sjaals bevestigd zijn als een soort sluier. Koningin Eleanor van Aquitaine start deze, al snel zeer populaire, trend.

Gewone vrouwen kunnen zich deze luxe niet permitteren. Zij dragen linnen sjaals om hun hoofd. Een bekend gebruik in de Middeleeuwen is dat ridders de sjaal van hun dame met zich meedragen tijdens een veldslag.

Eleanor van Aquitaine

17e eeuw
De cravat doet zijn intrede. Deze sjaal is gemaakt van witte linnen met uiteinden van kant en wordt gedragen door zowel mannen als vrouwen. De cravat is geinspireerd op de uniforms gedragen door het Kroatische militaire regiment van Lodewijk de 14e.

De cravat ontwikkelt zich tot de Steinkirk cravat, gemaakt van hoge kwaliteit materialen. De Steinkirk cravat wordt met opzet nonchalant om de nek geknoopt. Met deze sjaal geven met name kunstenaars en architecten een creatieve slag aan hun formele kleding.

De Steinkirk Cravat

De Spaanse mantilla doet het ondertussen goed aan de hoven. Met een mantilla, een zijden of kanten sjaal die het hoofd bedekt en tot over de schouders hangt, voorkomen de dames dat hun zeer laag uitgesneden japonnen teveel huid laten zien.

De Spaanse Mantilla

Eind 18e eeuw
Keizer Pavel de 1e van Rusland heeft zo’n hekel aan zijden sjaals dat hij deze nadrukkelijk uit het leger bant. De Keizer komt in 1801 op wrede manier aan zijn einde. Hij wordt gewurgd met een verboden zijden sjaal uit het Russische leger.

19e eeuw
Hermès, de Franse ontwerper van de beroemde grafische zijden sjaal, wordt geboren in 1837.
Burberry, maker van de grote plaid sjaal, wordt opgericht in 1856.

20e eeuw
Sjaals van bont zijn een hot fashion item in het Frankrijk van de jaren dertig.
In de jaren zestig en zeventig wordt de sjaal massaal gedragen om het hoofd en middel.

Een bontsjaal in de jaren 30